Szczep Zinfandel - tajemnicza winorośl
Zinfandel to „tajemnicza winorośl”, która jest uważana za ten sam szczep co chorwacki Crljenak i włoski Primitivo. Wina z tego szczepu produkowane są głównie w U.S.A., gdzie Zinfandel uznawany jest za część dziedzictwa narodowego
Wina tworzone ze szczepu Zindafel są umiarkowanie taniczne, owocowe, przypominające dżem z aromatem leśnych owoców: malin, jeżyn, borówek, śliwek jak również wiśni. Do tego oddaje nieco nut przypraw i ziół a także aromaty dzikiej róży, lukrecji, goździków, cynamonu i pieprzu. Zasadniczo wina te są najlepsze gdy są młode (3 – 5 lat od roku zbiorów), po dłuższym czasie mogą stracić swoje charakterystyczne owocowe aromaty, strukturę i równowagę.
Szczep nie razi ani zbyt wysoką kwasowością ani intensywnymi garbnikami. Oddaje wina o wysokiej zawartości alkoholu i wysokiej zawartości cukru resztkowego. Wina Zinfandel są dobrymi winami codziennymi oraz bezpiecznym wyborem na prezent lub na kolację, gdy nie znamy gustu gości.
Aromaty szczepu Zinfandel warto degustować bez dodatków. Jeśli jednak pragniesz zaserwować je jako towarzysza kolacji, sprawdzi się w połączeniu z pizzą, burgerami, makaronem w słodkim sosie pomidorowym i pieczonym drobiem. Paruje się także z grillowanym mięsem, a zwłaszcza wołowiną.