Szczep Tempranillo
Tempranillo to niekwestionowany król hiszpańskich szczepów, który często uważa się za odpowiedź Cabernet Sauvignon. Jest szlachetną, rdzennie hiszpańską odmianą winorośli, będącą podstawą najlepszych win, głównie z regionów Rioja i Ribera del Duero.
Rewelacyjne rezultaty smakowe Tempranillo uzyskuje uprawiane w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Winorośle uprawiane są w takich warunkach na wzgórzach (400 – 800 metrów n.p.m.) w regionach Rioja i Ribera del Duero, dlatego stamtąd pochodzą najlepsze wina tego szczepu.
Powstają z niego wina o pełnym ciele i stosunkowo niskiej (jak na wina hiszpańskie) zawartości alkoholu. Mają umiarkowaną ilość tanin oraz kwasowość, dlatego często szczep występuje w winach kupażowych. Charakteryzują się głęboko czerwonym kolorem i wyraźną słodkością smaku.
Wina Tempranillo mają zdolność do długoletniego starzenia, nabierając nut wanilii, cedru i delikatnych przypraw. Młode wina typu „joven” mają silne aromaty truskawek, malin i czerwonych porzeczek. Możliwe są także aromaty bakalii, śliwek, lukrecji, gorzkiej czekolady i po starzeniu skóry oraz tytoniu.
Tempranillo to dość uniwersalne wino względem doboru potraw. Komponuje się z wszelkiego rodzaju tłustymi daniami mięsnymi: stekami, burgerami, pieczoną jagnięciną, wołowiną w ziołach, hiszpańskimi długo dojrzewające szynkami