Tempranillo

temprakrzew

Szczep Tempranillo

Tempranillo to niekwestionowany król hiszpańskich szczepów, który często uważa się za odpowiedź Cabernet Sauvignon. Jest szlachetną, rdzennie hiszpańską odmianą winorośli, będącą podstawą najlepszych win, głównie z regionów Rioja i Ribera del Duero.

Rewelacyjne rezultaty smakowe Tempranillo uzyskuje uprawiane w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Winorośle uprawiane są w takich warunkach na wzgórzach (400 – 800 metrów n.p.m.) w regionach Rioja i Ribera del Duero, dlatego stamtąd pochodzą najlepsze wina tego szczepu.

Powstają z niego wina o pełnym ciele i stosunkowo niskiej (jak na wina hiszpańskie) zawartości alkoholu. Mają umiarkowaną ilość tanin oraz kwasowość, dlatego często szczep występuje w winach kupażowych. Charakteryzują się głęboko czerwonym kolorem i wyraźną słodkością smaku.

Wina Tempranillo mają zdolność do długoletniego starzenia, nabierając nut wanilii, cedru i delikatnych przypraw. Młode wina typu „joven” mają silne aromaty truskawek, malin i czerwonych porzeczek. Możliwe są także aromaty bakalii, śliwek, lukrecji, gorzkiej czekolady i po starzeniu skóry oraz tytoniu.


Tempranillo to dość uniwersalne wino względem doboru potraw. Komponuje się z wszelkiego rodzaju tłustymi daniami mięsnymi: stekami, burgerami, pieczoną jagnięciną, wołowiną w ziołach, hiszpańskimi długo dojrzewające szynkami

Quatro
Cuatro Rayas Tempranillo Organic
54,00

Cuatro Rayas Tempranillo Organic

Tobia
Tobia Selección de Autor
110,00

Tobia Seleccion De Autor

casaczer
Casa Maria Tempranillo
36,00

Casa Maria Tempranillo to

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *