Szczep czerwonego wina Carmenere
Carmenere to czerwony szczep winny, który pierwotnie uprawiany był w regionie Brodeaux we Francji. Wraz ze szczepami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec i Petit Verdot tworzy tak zwany „Sekstet klasycznych odmian z Bordeaux”.
Wina ze szczepu Carmenere mają intensywny, ciemny kolor oraz bogate aromaty owoców: śliwek, jagód, czarnych porzeczek, borówek, wiśni i malin oraz aromaty przypraw korzennych. Na dalszym planie pojawiają się także nuty skóry, tytoniu i czekolady. Garbiniki są jedynie delikatnie wyczuwalne, o wiele łagodniejsze od tych, spotykanych np. w Cabernet Sauvignon. Camenere charakteryzuje się także niską kwasowością. Jednoodmianowe wino Carmenere zdominowane jest aromatami wiśni z nutami ziemistymi, w winach kupażowych wykorzystywane jest w połączeniu ze szczepem Merlot, Syrah i Petit Verdot w celu odświeżenia smaku.
Intensywne i mocne w smaku wino Carmenere paruje się z grillowanym mięsem i makaronami w gęstych, pomidorowych sosach zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. Nieco ziemisty, niekiedy ziołowy posmak wina komponuje się z mięsem w towarzystwie ziół takich jak oregano, tymianek czy rozmaryn. Łączy się także z warzywami takimi jak bakłażan, papryka, pieczarki, pomidory, słodkie ziemniaki. Doskonale smakuje w połączeniu z kolendrą, polecane jest więc do kuchni meksykańskiej bogatej w zioła, mięso i pomidory.