Szczep Syrah - pikantne i pyszne
Zadziornie pikantne
Syrah (lub australijskie Shiraz) to przede wszystkim północna Dolina Rodanu (
Côtes du Rhone) we Francji, gdzie szczep ten szczególnie dobrze się zadomowił i
gdzie daje wielkie, znane na cały świat wina takie jak Hermitage czy Côte
Rotie. Odmiana występuje również w południowej części Doliny Rodanu,
współtworząc np. znane Châteauneuf du Pape, jednak tu znaczenie syrah jest
znacznie mniejsze.
Europejski shiraz to przede wszystkim południe Francji (Dolina Rodanu, Langwedocja, Roussillon, Prowansja) oraz Hiszpania. Wino pochodzące z tych regionów jest umiarkowanie lub zdecydowanie masywne, piekące w usta smakiem pieprzu, mocno owocowe (jeżyna, jagoda) z dodatkiem lukrecji, ziół (mięta, szałwia, rozmaryn) i wędzonego mięsa. Shiraz (australijski, chilijski, amerykański czy południowoafrykański) ma podobny profil aromatyczno – smakowy, jest jednak zdecydowanie cięższy, a w smaku mocno czuć słodki tytoń, czarną porzeczkę i gorzkie kakao. Powyższą listę należy traktować jedynie orientacyjnie, ponieważ cechą całej odmiany jest bardzo duża wrażliwość na specyfikę konkretnej lokalizacji. W praktyce sprawia to, że syrahów (i shirazów) jest tak dużo, jak winnic, w których są one uprawiane.