Sauvignon Blanc

sb

Szczep Sauvignon Blanc - rześki i lekki!

 Sauvignon Blanc to drugi, pod względem wielkości upraw, biały szczep winorośli na świecie. Pochodzi z Bordeaux we Francji. Najlepiej pasują do niego określenia: rześki, lekki i świeży. 


Nazwa szczepu pochodzi od francuskiego słowa „sauvage” – „dziki” i „blanc” – „biały” i zainspirowana została przez dziko rosnące krzewy tej odmiany na południu Francji.

Sauvignon Blanc najlepiej rozwija się w ciepłym klimacie, ale bez nadmiernego upału. W cieplejszych regionach może tracić na smaku i kwasowości. Na początku dojrzewania owoce cechuje duża kwasowość i zawartość kwasu jabłkowego, która z czasem dojrzewania zmienia się i harmonizuje. Typowe aromaty, kojarzone głównie z Sauvignon Blanc odpowiada duża ilość zawartych w jagodach. Szczep uważa się za łatwy w uprawie, który daje dość regularny plon. Dobrze adaptuje się w różnych klimatach, co tłumaczy jego szeroką ekspansję, jest jednak podatny na szarą pleśń i choroby wywołane grzybami. 


W zależności od klimatu uprawy winorośli wina, które oddaje są wyraźnie trawiastego aż po słodkawy z nutami owoców egzotycznych. Uważane za najlepsze wina szczepu, produkowane są w Dolinie Loary i Nowej Zelandii i odznaczają się lekkością, świeżością i kwaskowatością, najczęściej są również bardzo wytrawne. W zapachu przywodzą na myśl trawę, agrest i zioła, chociaż wachlarz aromatów Sauvignon Blanc jest bardzo rozległy: cytrusy, owoce tropikalne, zielone jabłka, pokrzywa, mineralne nuty. 

Jest to szczep, który doskonale sprawdza się w winach kupażowych. Przykładem jest najwspanialsze i najszlachetniejsze słodkie wino świata, Sauternes, które jest mieszanką Sauvignon Blanc i Semillon. 


Wina szczepu Sauvignon Blanc doskonale łączą się z daniami rybnymi, miękkimi serami, zwłaszcza kozimi i lekkimi sałatkami. Są to jedne z niewielu win, które parują się z sushi. Wina te zwykle pija się młode, ponieważ niewiele zyskują podczas leżakowania, z wyjątkiem nielicznych z nich, starzonych w dębowych beczkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *