Szczep Sauvignon Blanc - rześki i lekki!
Sauvignon Blanc to drugi, pod względem wielkości upraw, biały szczep winorośli na świecie. Pochodzi z Bordeaux we Francji. Najlepiej pasują do niego określenia: rześki, lekki i świeży.
Nazwa szczepu pochodzi od francuskiego słowa
„sauvage” – „dziki” i „blanc” – „biały” i zainspirowana została przez dziko
rosnące krzewy tej odmiany na południu Francji.
Sauvignon Blanc najlepiej
rozwija się w ciepłym klimacie, ale bez nadmiernego upału. W cieplejszych
regionach może tracić na smaku i kwasowości. Na początku dojrzewania owoce
cechuje duża kwasowość i zawartość kwasu jabłkowego, która z czasem dojrzewania
zmienia się i harmonizuje. Typowe aromaty, kojarzone głównie z Sauvignon Blanc
odpowiada duża ilość zawartych w jagodach. Szczep uważa się za łatwy w uprawie,
który daje dość regularny plon. Dobrze adaptuje się w różnych klimatach, co
tłumaczy jego szeroką ekspansję, jest jednak podatny na szarą pleśń i choroby
wywołane grzybami.
W zależności od klimatu uprawy winorośli wina,
które oddaje są wyraźnie trawiastego aż po słodkawy z nutami owoców
egzotycznych. Uważane za najlepsze wina szczepu, produkowane są w Dolinie Loary
i Nowej Zelandii i odznaczają się lekkością, świeżością i kwaskowatością,
najczęściej są również bardzo wytrawne. W zapachu przywodzą na myśl trawę,
agrest i zioła, chociaż wachlarz aromatów Sauvignon Blanc jest bardzo rozległy:
cytrusy, owoce tropikalne, zielone jabłka, pokrzywa, mineralne nuty.
Jest to szczep, który doskonale sprawdza się w winach
kupażowych. Przykładem jest najwspanialsze i najszlachetniejsze słodkie wino
świata, Sauternes, które jest mieszanką Sauvignon Blanc i Semillon.
Wina szczepu Sauvignon Blanc doskonale łączą się z
daniami rybnymi, miękkimi serami, zwłaszcza kozimi i lekkimi sałatkami. Są to
jedne z niewielu win, które parują się z sushi. Wina te zwykle pija się młode,
ponieważ niewiele zyskują podczas leżakowania, z wyjątkiem nielicznych z nich,
starzonych w dębowych beczkach.