Sangiovese

Sangiovese to, najpopularniejszy zaraz obok Montepulciano szczep włoski, dający zdumiewające wina. Uprawiany jest w wielu miejscach na świecie.

Wchodzi w skład wielu znamienitych win jak Brunello di Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano i Chianti. Produkuje się z niego zarówno wina codzienne jak i wybitne pozycje.

 

Najwięcej upraw Sangiovese znajduje się we włoskiej Toskanii. Liczne uprawy znajdują się także w regionie Chianti (DOCG Chianti), Lacjum, Umbrii (DOC Torgiano), Romanii (DOC Sangiovese di Romagna), na Sycylii i Sardyni.

Szczep nie jest bardzo popularny poza Włochami, chociaż w niewielkich ilościach uprawia się go w Argentynie, jednak coraz bardziej wypierany jest przez winorośl Malbec, hoduję się go także w U.S.A. oraz w Australii i nieco eksperymentalnie w Chile, Brazylii, Turcji i Grecji.


Smak i aromat:

Winogrona Sangiovese potrafią dawać bardzo odmienne wina, delikatne, lekkie i owocowe lub potężne, taniczne i o muskularnej strukturze.

Młode wina Sangiovese mają owocowe i ciepłe aromaty truskawek i malin i delikatne aromaty pikantnych przypraw, starzone nabierają charakterystycznych beczkowych nut. Garbniki, w zależności od metody winifikacji i miejsca uprawy mogą być od delikatnych do naprawdę intensywnych.

Najczęściej wykorzystuje się go w kupażach ponieważ w samodzielnej winifikacji oddaje wino intensywnie kwasowe, o zbyt jasnej barwie i niskiej zawartości alkoholu.

 

Palazzo Bandino Chianti Colli Senesi
55,00

Leżakowanie / Dojrzewanie: W

Crociani Rosso di Montepulciano
59,00

Informacje dodatkowe: Młodszy brat

Chianti Classico Fattoria Le Fonti
86,00

Leżakowanie / Dojrzewanie: 12

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *