Szczep Sangiovese - włoch z krwii i kości
Sangiovese to, najpopularniejszy
zaraz obok Montepulciano szczep włoski, dający zdumiewające wina. Uprawiany
jest w wielu miejscach na świecie.
Wchodzi w skład wielu znamienitych win jak Brunello di Montalcino, Vino Nobile
de Montepulciano i Chianti. Produkuje się z niego zarówno wina codzienne jak i
wybitne pozycje.
Najwięcej upraw
Sangiovese znajduje się we włoskiej Toskanii. Liczne uprawy znajdują się także
w regionie Chianti (DOCG Chianti), Lacjum, Umbrii (DOC Torgiano), Romanii (DOC
Sangiovese di Romagna), na Sycylii i Sardyni.
Szczep nie jest bardzo popularny poza Włochami, chociaż w niewielkich ilościach
uprawia się go w Argentynie, jednak coraz bardziej wypierany jest przez
winorośl Malbec, hoduję się go także w U.S.A. oraz w Australii i nieco
eksperymentalnie w Chile, Brazylii, Turcji i Grecji.
Smak i aromat:
Winogrona Sangiovese
potrafią dawać bardzo odmienne wina, delikatne, lekkie i owocowe lub potężne, taniczne
i o muskularnej strukturze.
Młode wina Sangiovese mają owocowe i ciepłe aromaty truskawek i malin i
delikatne aromaty pikantnych przypraw, starzone nabierają charakterystycznych
beczkowych nut. Garbniki, w zależności od metody winifikacji i miejsca uprawy
mogą być od delikatnych do naprawdę intensywnych.
Najczęściej wykorzystuje się go w kupażach ponieważ w samodzielnej winifikacji
oddaje wino intensywnie kwasowe, o zbyt jasnej barwie i niskiej zawartości
alkoholu.

Palazzo Bandino Chianti Colli Senesi
Poprzednia najniższa cena: 44,00zł.
Leżakowanie / Dojrzewanie: W