Rioja DOC

Wina z regionu Rioja należą do najlepszych win hiszpańskich, cieszących się zasłużoną renomą wśród konsumentów na całym świecie. Prowincja i region winiarski Rioja położony jest w północnej Hiszpanii, graniczy z Krajem Basków, Navarrą oraz prowincją Castylla y León.

 

[Źródło: Wikipedia]

Podstawową działalnością gospodarczą jest rolnictwo i związany z nim przemysł przetwórczy. Dominują winnice i produkcja wina. Rioja, to najważniejszy region hiszpański produkcji wina wysokiej jakości, który jako pierwszy w kraju otrzymał w 1925 roku prawo oznaczania wina świadectwem pochodzenia. Nad obowiązującymi zasadami uprawy winorośli i produkcji wina oraz kontrolą jego jakości czuwa Consejo Regulador (Rada Regulacyjna).

Wzdłuż doliny rzeki Ebro rozpościera się ponad 60 000 hektarów winnic. 17 000 winiarzy, w 800 winiarniach, wytwarza wino posiadające najwyższe oznaczenie jakościowe DOC – Denominación de Origen Calificada (Kwalifikowane Oznaczenie Pochodzenia).

rioja3.jpg

Winnice Bodega Beronia w Rioja

Region winiarski Rioja dzieli się na trzy subregiony – Rioja Baja (Rioja Dolna), Rioja Alta (Rioja Górna) oraz Rioja Alavesa. Rocznie na rynek krajowy oraz na eksport trafia około 340 milionów butelek wina DOC Rioja, w tym wina najwyższej jakości, dojrzewającego wiele miesięcy w dębowych beczkach, oznaczanego jako crianza, reserva oraz gran reserva. Oprócz wina słynne są regionalne szparagi oraz czerwona papryka (Pimiento Riojano), które charakteryzują się doskonałą jakością.

rioja

Winnice Bodega Beronia w Rioja

Klimat w regionie jest zarówno atlantycki i śródziemnomorski z łagodnymi temperaturami, co sprzyja uprawie różnych odmian winogron. Gleby są dość ubogie w składniki organiczne.

Dominują  wina czerwone, wytwarzane z odmian Tempranillo, Garnacha, Graciano i Mazuelo. Wino białe powstaje na bazie miejscowej odmiany Viura , Malvasia i Garnacha Blanca.

Podstawową odmianą jest Tempranillo zajmująca około 75 % całej powierzchni winnic. Winogrona maja grubą skórkę, ciemny i błyszczący kolor. Nazwa nawiązuje od wczesnego dojrzewania winogron – temprano znaczy wcześnie. Z Tempranillo powstaje wino wszechstronne o długim okresie dojrzewania, zrównoważone, łagodne na podniebieniu i owocowe. Wina czerwone powstają w 100% z Tempranillo lub w połączeniu z innymi odmianami, zwłaszcza z Garnacha , a także w mniejszych proporcjach z Gracioano.

 


Tempranillo + Garnacha  =   czerwone  Rioja DOC

 


Viura + Malvasia           =      białe Rioja DOC

 

 

***

Cechy win Rioja.

Wina czerwone bazujące na odmianie Tempranillo osiągają równowagę alkoholu, koloru i kwasowości. Wino młode ma intensywny kolor i jest silnie owocowe, przyjemne i łatwe w konsumpcji. Wina dojrzewające, w zależności od czasu pozostawania w dębowej beczce, nabierają smaku owocowego z nutami drewna. Wina reserva i gran reserva są bardziej zrównoważone, a ich kolor nabiera pomarańczowych odcieni.

Wina białe wytwarzane są głównie z odmiany Viura. Wina młode mają wyblakły, żółty kolor, są owocowe z nutami ziół. Wina dojrzewające w beczkach mają kolor bardziej złocisty, smaki owoców i dębowej beczki.

Wina różowe produkowane są z odmiany Garnacha, mają różowawy kolor, są owocowe i przyjemne w piciu.

Wykres + oceny wykres

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *