Szczep Riesling - klasyka gatunku
Riesling to klasyczna, niemiecka odmiana białej winorośli, uprawiana nie tylko w chłodniejszych regionach świata, jak Niemcy, Alzacja czy Austria, ale także w Australii, Nowej Zelandii i USA. Szczep wykorzystywany jest do produkcji win wytrawnych, półsłodkich i musujących. Pod względem ważności plasuje się w obrębie pierwszej trójki, zaraz obok Sauvingnon Blanc i Chardonnay. Najczęściej tworzy się z tej odmiany czyste wina, które nie są poddawane leżakowaniu w beczkach. Na cechy i właściwości win szczepu Riesling największy wpływ ma miejsce uprawy i pochodzenia owoców, z których są tworzone.
Wina odmiany najczęściej degustuje się jako młode, owocowe i aromatyczne o wyraźnych nutach jabłek, grejpfruta, brzoskwini, agrestu, miodu, świeżo ściętej trawy, niekiedy owoców tropikalnych, z dość wysoką kwasowością i rześkością. Riesling nadaje się do długiego leżakowania właśnie dzięki wysokiej kwasowości. Słodkie wersje wina, takie jak niemiecki Trockenbeerenauslese szczególnie wiele zyskują na długim starzeniu w piwnicach poprzez dużą zawartość cukru, który jest dodatkowym konserwantem.
Owoce Riesling mają zdolność do ewaporacji spowodowanej szlachetną pleśnią. Pleśń ta w połączeniu z późnym zbiorem oddaje słodkie wina deserowe o bogatej strukturze. Wina te mają wyższą kwasowość, są bardziej aromatyczne i złożone. Wysokiej jakości słodkie wino Riesling jest nie tylko w stanie przetrwać, ale także zachować odpowiednie sobie aromaty przez nawet 100 lat.
Długo starzone wina zyskują nut naftowych, które są cenione i poszukiwane przez koneserów i odpychające dla przeciętnych smakoszy win. Z powodu zdecydowanej większości tych drugich producenci wina zaczęli uważać aromaty naftowe wręcz za defekt i starają się ich unikać. Problem polega na tym, że czynniki odpowiadające za powstanie benzynowych nut w Riesling (dojrzałe grona, niska wydajność i późny zbiór, duże nasłonecznienie, wysoka kwasowość gron, brak dodatkowej irygacji podczas uprawy) to równocześnie te same czynniki odpowiadające za najwyższą jakość win tej odmiany.
Dzięki zarówno wysokiej kwasowości jak i słodyczy oraz idealnej harmonii między tymi smakami wina szczepu Riesling są bardzo wszechstronne względem parowania z jedzeniem. Komponują się zarówno z rybami jak i wieprzowiną, kuchnią tajską i chińską.