Regiony winiarskie
Na świecie można wskazać kilka głównych regionów winiarskich. Zalicza się do nich oczywiście Francję, czyli kraj przodujący w uprawie winorośli oraz samej produkcji win, a także Włochy, której obywatele uprawą winorośli trudzą się od setek lat. W zestawieniu tym nie można zapominać również o Niemcach, które mimo trudnego klimatu, mogą pochwalić się wybornymi odmianami wina. Co ciekawe, państwem, które również może pochwalić się uprawą winorośli oraz produkcją wytrawnego trunku jest Austria. To właśnie w tamtejszych winnicach znajdziemy cały przekrój win, od tych słodkich, po te najbardziej wyraziste w smaku Wina, które od lat zaspakajają nawet najbardziej wymagających smakoszy powstają także w Hiszpanii, a dokładnie w regionie Rioja.
NIEMCY
FRANCJA
WŁOCHY
Rioja DOC
Regiony Winiarskie – Austria
Jakie wyróżniamy regiony winiarskie?
Najbardziej znane regiony winiarskie znajdują się na terytorium wyżej wymienionych państw. We Francji prym wiodą Szampania, Alzacja, Prowansja, Bordeaux czy Burgundia. We Włoszech to zaś Piemont, Toskania oraz od pewnego czasu także Sycylia. Jeśli spojrzymy zaś na Niemcy to regionami winiarskimi, odgrywającymi największą rolę są Badenia, Palatynat, Frankonia i Hesja Reńska. Do najbardziej arystokratycznego regionu zalicza się natomiast Rheingau. Na terenie Austrii znajdziemy zaś łącznie cztery regiony winiarskie. Są nimi Weinland, Styria, Bergland oraz Wiedeń. Jeśli spojrzymy na obszar Hiszpanii to bez wątpienia króluje tam region winiarski Rioja, który podzielony jest na kolejne trzy subregiony. Zalicza się do nich Rioja Baja, Rioja Alavesa oraz Rioja Alta.
Region winiarski a smak wina
Każdy region winiarski charakteryzuje się wyjątkowym smakiem swoich trunków. We Francji dominuje produkcja win czerwonych, pochodzących ze szczepów Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc czy Merlot. Warte podkreślenia jest to, że w regionie tym tylko jedną trzecią stanowią wina stołowe. Za te najbardziej wykwintne uważa się zaś wina regionalne, czyli vin de pays. W przeciwieństwie do wcześniej wspomnianej Francji, włoski region winiarski słynie z win stołowych. Wiele z nich to produkty delikatne, charakteryzujące się nutą orzeźwienia. Idealnie zatem nadają się do posiłku. Niemiecki region winiarski to natomiast znaczna przewaga wina białego nad czerwonym. To stamtąd pochodzą również znane i lubiane odmiany win musujących. Ze względu na specyficzną szerokość geograficzną, produkty te charakteryzują się wyjątkowym, niepowtarzalnym smakiem, odbiegającym nieco od regionów, w których wysoka temperatura oraz nasłonecznienie jest na porządku dziennym. Austriackie winnice stawiają zaś na urozmaicone trunki – od lekkich, wytrawnych, przez bardzo wyraziste wina czerwone, a także szlachetne słodkie wina oraz wina musujące. Region Rioja to zaś przewaga produkcji wina czerwonego, charakteryzującego się równowagą alkoholu, koloru i kwasowości. Wino młode charakteryzuje intensywny kolor oraz silny, owocowy posmak, co sprawia, że jest bardzo przyjemne i łatwe w konsumpcji.