
Szczep glera - każdy je zna!
Szczep glera:
Glera, szczep winorośli dawniej nazywany prosecco, zyskał bardzo duże uznanie za sprawą swojego delikatnego, owocowego smaku oraz orzeźwiających bąbelków. Do jego popularności przyczyniła się przystępna cena oraz szeroki wachlarz zastosowań.
Pochodzenie:
Glera pochodzi z włoch i jest wykorzystywany do produkcji win musujących w wersji frizzante lub spumante w apelacji doc i docg prosecco. Od 2009 roku prosecco objęte jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego, zarezerwowaną jedynie dla win musujących produkowanych w regionie veneto. Dlatego od tamtego czasu oficjalnie używamy nazwy glera.
Walory smakowe:
Prosecco to wino delikatne w smaku w, którym odnajdziemy owocowe aromaty takie jak: gruszka, cytryna, melon, jabłka, pomarańcze ale również nuty wanilii, miodu czy świeżych kwiatów.
Rodzaje prosecco względem kwasowości:
– brut = poniżej 12 gram cukru na litr wina – najbardziej wytrawne
– extra dry = 12-17 gram na litr – delikatnie wytrawne
– dry = 17 – 32 gram na litr – wytrawne, ale o wyczuwalnej słodyczy
– demi-sec = 32-50 gram na litr – pół-wytrawne
Rodzaje prosecco względem intensywności musowania:
– Spumante (musujące) – minimum 3 bar
– Frizzante (perliste) – między 1 a 2,5 bar
– Tranquillo (spokojne) – zupełnie pozbawione bąbelków, niezwykle rzadko produkowane
Kuchnia:
Prosecco doskonale sprawdza się jako aperitif, ale również wyśmienicie komponuje się z owocami morza, świeżymi sałatkami oraz miękkimi serami. Będzie także bardzo dobrze współgrać z letnimi owocami takimi jak: truskawki czy maliny.