PROSECCO / GLERA

szczep prosecco

Szczep glera - każdy je zna!

Szczep glera:

Glera, szczep winorośli dawniej nazywany prosecco, zyskał bardzo duże uznanie za sprawą swojego delikatnego, owocowego smaku oraz orzeźwiających bąbelków. Do jego popularności przyczyniła się przystępna cena oraz szeroki wachlarz zastosowań.

Pochodzenie:

 

Glera pochodzi z włoch i jest wykorzystywany do produkcji win musujących w wersji frizzante lub spumante w apelacji doc i docg prosecco. Od 2009 roku prosecco objęte jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego, zarezerwowaną jedynie dla win musujących produkowanych w regionie veneto. Dlatego od tamtego czasu oficjalnie używamy nazwy glera.

 

Walory smakowe:

 

Prosecco to wino delikatne w smaku w, którym odnajdziemy owocowe aromaty takie jak: gruszka, cytryna, melon, jabłka, pomarańcze ale również nuty wanilii, miodu czy świeżych kwiatów.

 

Rodzaje prosecco względem kwasowości:

 

– brut =  poniżej 12 gram cukru na litr wina – najbardziej wytrawne

– extra dry = 12-17 gram na litr – delikatnie wytrawne

– dry = 17 – 32 gram na litr – wytrawne, ale o wyczuwalnej słodyczy

– demi-sec = 32-50 gram na litr – pół-wytrawne

 

Rodzaje prosecco względem intensywności musowania:

 

– Spumante (musujące) – minimum 3 bar

– Frizzante (perliste) – między 1 a 2,5 bar

– Tranquillo (spokojne) – zupełnie pozbawione bąbelków, niezwykle rzadko produkowane

 

Kuchnia:

 

 

Prosecco doskonale sprawdza się jako aperitif, ale również wyśmienicie komponuje się z owocami morza, świeżymi sałatkami oraz miękkimi serami. Będzie także bardzo dobrze współgrać z letnimi owocami takimi jak: truskawki czy maliny.