Szczep Primitivo lub Zinfandel
Primitivo to czerwony
szczep, który w na świecie jest różnie
nazywany. Nazwa Primitivo została przyjęta we Włoszech, natomiast w Kalifornii
znana jest jako Zinfandel, a w Chorwacji jako Crljenak. Są to wina o intensywnym
smaku i aromacie dżemu z owoców leśnych, czym podbił serca Polaków i nie tylko.
Odmiana najlepiej rozwija się w gorącym klimacie, chociaż nie nadmiernie
tropikalnym, ponieważ to może powodować obsychanie gron. Grona mają cienką
skórkę, są zwarte i duże, owoce dojrzewają wcześnie i mają dużą zawartość
cukrów. Cechą charakterystyczną szczepu jest nierównomierne dojrzewanie owoców
w gronie – podczas zbiorów na jednym gronie mogą znajdować się owoce
przejrzałe, wysuszone jak rodzynki oraz jeszcze zupełnie niedojrzałe. Wyjątkowa
dla odmiany jest także jej zdolność do wyraźnego oddawania w winach klimatu
uprawy, dzięki której mimo genetycznego klonu Primitivo, Zinfandel i Crljenak,
każde z tych win jest różne i posiada właściwe sobie cechy.
Większość win Primitivo produkowanych we Włoszech jest niezwykle aromatycznych,
wyrazistych i wysoko alkoholowych. Ciepły klimat Apulii sprzyja rozwijaniu w
owocach aromatów jagód, anyżu i pieprzu. Często porównuje się związki
aromatyczne win do gotującego się dżemu z owoców śliwki, czereśni, truskawki
lub jeżyny. W smaku szczególnie wyraźna jest wysoka zawartość alkoholu i
niewielka ilość garbników, a na drugim planie wybija się smak dżemu z owoców
leśnych. Być może właśnie ten smak sprawił, że jest to jedno z najchętniej
wybieranych win przez Polaków.
Coraz częściej włoscy winiarze poddają wina starzeniu w beczkach z
amerykańskiego dębu, by nadać im nieco kalifornijskiego stylu Zinfandela. Te
dojrzewające w drewnie zyskują dodatkowych aromatów czekolady i wanilii.
Najczęściej wina szczepu Primitivo paruje się z potrawami o dużej ilości sosu
pomidorowego jak pizza czy szeroki wachlarz włoskich makaronów z
mięsno-pomidorowymi dodatkami.