Pinotage

pino1

Szczep Pinotage - poznaj jego właściwości


Południowoafrykański szczep, który stanowi symbol winiarstwa Czarnego Lądu.

Winogrona Pinotage oddają intensywnie zabarwione wino dzięki grubym skórkom owoców. Dominujące w bukiecie są aromaty śliwek, czereśni, malin, jeżyn, czarnych porzeczek i czekolady. Wyczuwalne są także nuty goździków, przypraw korzennych i kawy. Często także wina ukazują nuty ziołowe, lukrecję, eukaliptus i miętę. Nie są to lekkie wina, zazwyczaj charakteryzują się dużą ilością tanin, zharmonizowane i o dobrym ciele. Wino może długo leżakować, ale na rynku nie brakuje odmian gotowych od razu do degustacji. 

Doskonały towarzysz czerwonego, grillowanego i pieczonego mięsa, a przede wszystkim dziczyzny. Łączy się także z grzybami, daniami na bazie fasoli i wszystkimi, intensywnie przyprawionymi potrawami. Niecodziennym, ale równie trafionym połączeniem są winna Pinotage z kuchnią meksykańską i kubańską lub daniami z curry. Najlepiej serwować je w dużym, pękatym kieliszku, by duża powierzchnia kontaktu wina z powietrzem otworzyła wszystkie aromaty trunku. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *