Nero d’Avola

nero

Nero d’Avola oznacza czerń z Avoli. To mała miejscowość w południowo-wschodniej części półwyspu sycylijskiego. Właśnie sycylijskie gleby Nero d’Avola upodobał sobie najbardziej. Panujące tu gorące i suche warunki klimatyczne sprawiły, że uprawy tego szczepu tylko w niewielkim stopniu występują w innych miejscach świata.

Do lat 80. to gęste i mocno alkoholowe wino, które porównuje się często z Syrah kupażowano właśnie z tą odmianą lub Cabernetem Sauvignon albo Merlotem. Dziś coraz częściej na sklepowych półkach znajdujemy czysty Nero d’Avola. Nadaje się ono nie tylko do szybkiego spożycia, ale także do leżakowania w dębowych beczkach. Często, aby uniknąć zbyt intensywnego smaku, owoce zebrane podczas nocnego winobrania, umieszczane są w schłodzonych kadziach. W ten sposób opóźnia się proces fermentacji.

Podstawowy bukiet tego sycylijskiego wina to czarne porzeczki, wiśnie oraz pieprz. Nero d’Avola w kieliszku wygląda wyjątkowo, ponieważ jego barwa jest tak intensywnie czerwona, że wygląda na prawie czarne wino.

nero da vola
Terre normanne nero d’avola
49,00

Nuty degustacyjne: bogate w

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *