Mozela Wina Niemieckie

Włoski, biały szczep, wykorzystywany do produkcji wyjątkowego wina musującego.

Prosecco to włoskie, białe wino musujące, które produkowane jest w regionach Wenecji Euganejskiej oraz Friuli – Wenecji Julijskiej. W ostatnich latach zdobyło szerokie grono miłośników za sprawą delikatnego, owocowego smaku, przystępnej ceny i wszechstronności zastosowania. 

Historia

Tradycja uprawy winorośli w tym regionie sięga czasów pierwszych osadników rzymskich. Pierwszym dokumentem potwierdzającym produkcję win białych w regionie Veneto jest „Status Colegiano”, który został stworzony w 1282 roku. Natomiast pierwsza wzmianka potwierdzająca uprawę szczepu Prosecco pojawiła się w „Dzienniku włoskim” w 8 numerze magazynu z roku 1772.

Prosecco jest tradycyjną nazwą szczepu winorośli, jednak od roku 2009 stosuje się jej zamienną nazwę – Glera, w celu odróżnienia regionu uprawy i szczepu. Od 2009 roku Prosecco objęte jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego, zarezerwowaną jedynie dla win musujących produkowanych w regionie Veneto. W regionie tym zostały wyróżnione cztery strefy, które mogą poprzedzać nazwę szczepu swoją nazwą, są to: Conegliano, Valdobbiadene, Colli Asolani i Asolo.

Rodzaje i apelacje

Ze względu na obszar uprawy i produkcji Prosecco wyróżnia się kilka różnych apelacji:

  • Prosecco DOC – podstawowe, najbardziej popularne Prosecco. Może być produkowane w całym północno-wschodnim regonie Włoch.
  • Prosecco Triest DOC oraz Prosecco Treviso DOC – ich produkcja została wstrzymana w 2009 roku. Były to wina tworzone ze szczepów uprawianych na nieco lepszym obszarze od Prosecco DOC.
  • Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG – obszar produkcji jest znacznie mniejszy i bardziej pagórkowaty niż Treviso. Apelacja DOCG oznacza jeszcze bardziej rygorystyczne zasady produkcji od DOC.
  • Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG – bardzo mały obszar, o wielkości jedynie 107 hektarów położony na obrzeżach miasta Valdobbiadene. W Cartizze produkuje się jedynie około miliona butelek wina rocznie.
  • Asolo Prosecco DOCG – uważa się je za szczególne miejsce dzięki położeniu tuż pod rzeką Piave. Rzadko wspominany obszar przez miłośników wina, co czyni go tym bardziej interesującym.


Produkcja bąbelków

Winogrona szczepu Prosecco zbierane są wcześnie, by zachować ich naturalną kwasowość. Następnie z owoców pozyskuje się moszcz winny i fermentuje się go przy użyciu wybranych drożdży. Pierwsza fermentacja trwa około 8 – 10 dni. Następnie wino poddawane jest drugiej fermentacji, podczas której powstaje musowanie. Bąbelki w Prosecco powstają inaczej niż w przypadku francuskiego Szampana czy hiszpańskiej Cavy.

Prosecco produkowane jest Metodą Charmata, podczas której, w odróżnieniu od Metody Szampańskiej, druga fermentacja wina zachodzi w stalowych zbiornikach ciśnieniowych, a nie w butelce. Dopiero gotowe, musujące wino butelkowane jest pod ciśnieniem. Metoda ta ma na celu wprowadzenie równowagi między smakiem, aromatem, konsystencją i rozmiarem bąbelków.

Podczas tej metody w winie wytwarzają się bąbelki o ciśnieniu około 3 atmosfer, co oznacza, że musowanie trwa dłużej niż w piwie (1,5 atmosfery) lecz krócej niż w Szampanie (5-6 atmosfer).

Cały proces produkcji wina trwa od 15 do 20 dni, a nazwa metody, dzięki której powstaje wywodzi się od nazwiska wynalazcy.

W zależności od intensywności musowania, wśród Prosecco rozróżnia się:

  • Spumante (musujące) – minimum 3 bar
  • Frizzante (perliste) – między 1 a 2,5 bar
  • Tranquillo (spokojne) – zupełnie pozbawione bąbelków, niezwykle rzadko produkowane

Prosecco ma niską zawartość alkoholu – od 10 do 12% oraz niską zawartość kalorii, ponieważ jedynie 75 kcal na 100 ml. 

Smak i aromat

Smak Prosecco określa się jako delikatny i owocowy. Dominują w nim aromaty gruszki, jabłka, cytryny, melona, moreli, kwiatu pomarańczy i delikatnych, świeżych kwiatów jak frezje. Kwasowość Prosecco jest średnia i z pewnością niższa od kwasowości Szampana, a dodatkowo kryje się w nim wyraźnie wyczuwalna słodycz. Wino pozbawione jest natomiast drożdżowo-piekarniczych aromatów typowych dla innych win musujących.

Prosecco zachęca nie tylko smakiem, ale także ceną. Ze względu na niezwykle krótki czas produkcji, w przeciwieństwie do Cavy czy Szampana, ma o wiele niższą cenę od pozostałych.

Warto znać oznaczenia wina Prosecco, ponieważ w jego przypadku „dry” oznacza jego najsłodszą (ale nie słodką!) wersję. W zależności od zawartości cukru rozróżnia się:

  • Brut – poniżej 12 gram cukru na litr wina – najbardziej wytrawne
  • Extra dry – 12-17 gram na litr – delikatnie wytrawne
  • Dry – 17 – 32 gram na litr – wytrawne, ale o wyczuwalnej słodyczy
  • Demi-sec – 32-50 gram na litr – pół-wytrawne


Najbardziej uniwersalne w smaku i zastosowaniu jest Prosecco Extra Dry, które pozostaje w doskonałej równowadze między kwaskowatością, owocowością i słodyczą. 

Koktajle


Prosecco cieszy się popularnością dzięki szerokiemu zastosowaniu gastronomicznemu, a zwłaszcza jako składnik letnich koktajli. Dzięki odświerzającym nutom drinki z Prosecco w niezwykle krótkim czasie znalazły amatorów na całym świecie i dziś dostępne są praktycznie w każdym barze i restauracji w całej Europie. Do najpopularniejszych koktajli z wykorzystaniem Prosecco należą:

  • Aperol Spritz – podawany w dużym, pękatym kieliszku, wypełnionym kostkami lodu po sam brzeg; składa się z Aperola, Prosecco i wody gazowanej.
  • Mimoza – podawany w kieliszku do win musujących; składa się z dobrze schłodzonego soku pomarańczowego i Prosecco.
  • Bellini – może być podawane z lodem lub dobrze schłodzone w dużym kieliszku w kształcie tulipana; składa się z musu brzoskwiniowego i Prosecco.


Jedzenie

Prosecco traktuje się jak inne białe, delikatne w smaku wina. Doskonale sprawdzi się w roli rozbudzającego smak aperitifu, ale także jako towarzysz sałatek, lekkich, nie tłustych ryb, owoców morza i miękkich serów typu brie czy camembert. Najczęściej paruje się je z delikatnie kwaskowatymi owocami, przede wszystkim z truskawkami.

Wina Prosecco się nie powinno się długo przechowywać, ponieważ przeznaczone jest ono do degustacji w niedługim czasie od produkcji. Należy podawać je dobrze schłodzone, do około 6-8⁰C w kieliszku o wysokiej i wąskiej czaszy o delikatnym kształcie tulipana, co pomoże zebrać aromat wina wraz z ulatującymi bąbelkami w górnej jego części.

sklep z winem Gdynia