Montepulciano

Czerwony szczep winorośli, pochodzący z Włoch. Montepulciano jest czwartą pod względem powierzchni winnic z odmian uprawianych we Włoszech, po sangiovese, catarratto bianco i trebbiano.

 

Winorośl dojrzewa późno. Grona cechują się żywym kolorem i ilością cukrów pozwalającą na osiągnięcie dość wysokiego poziomu alkoholu. Uprawa na zboczach sprzyja koncentracji tanin.Szczep montepulciano jest typowy dla środkowych Włoch. Montepulciano to najpopularniejsza odmiana winorośli w Abruzji .Wina z niej wytwarzane w czterech prowincjach i spełniające wymagania jakościowe mają prawo do oznaczenia Montepulciano d’Abruzzo

 

Czerwone wina na bazie montepulciano cechują się intensywnym kolorem, niską kwasowością i przyjemnym poziomem tanin. W zależności od położenia i metody produkcji montepulciano daje zarówno świeże, bardzo owocowe wina, jak i młode albo pełniejsze, z wyraźniejszymi garbnikami, nadające się do starzenia nawet do 20 lat. Z montepulciano wytwarza się także wina różowe określane mianem cerasuolo („czereśniowe”), o intensywnie różowoczerwonym kolorze i stosunkowo wysokim poziomie alkoholu.

Tertulia Montepulciano
37,00

Winogrona pochodzą z parceli

„RONDINETO” MONTEPULCIANO D’ABRUZZO
„RONDINETO” MONTEPULCIANO D’ABRUZZO
44,90

Klasyczne włoskie wino o

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *