Szczep merlot - czy jest aż tak popularny?
Szczep merlot:
Wino o jedwabistej fakturze i delikatnym smaku dlatego cieszy się ogromną popularnością słynie z przyjemnych win wcześnie dojrzewających, aczkolwiek najlepsze okazy leżakują przez dziesięciolecia.
Pochodzenie:
Wywodzi się z bordeaux, gdzie jest najczęściej sadzoną odmiana winorośli. W całej francji uprawia się go na ponad stu tysiącach hektarów, jest to połowa dystrybucji na świecie. Z czasem rozpowszechnił się w innych regionach europy. Stał się bardzo popularny w północno-wschodnich włoszech oraz jest jednym z częściej spotykanych odmian w chile. Zaczął występować również w australii, afryce, ameryce i nowej zelandii.
Walory smakowe:
Merlot to delikatne, aromatyczne, charakteryzujące się owocowym posmakiem wino. Jest ono łagodne dzięki niewielkiej zawartości tanin oraz małej kwasowości. W merlot odnajdziemy aromaty: śliwki, wiśni, borówki, jeżyny a w winach dłużej leżakujących nuty smakowe posiadać będą również czekoladę, wanilię, herbatę czy lukrecję.
Kuchnia:
Merlot jest bardzo uniwersalnym winem, będzie się komponował z większością dań. Niezależnie od tego czy jest to danie mięsne czy makaron z sosem pomidorowym. Jeżeli poszukujemy wina, które dopasuje się do różnych gustów to bez wątpienia wino z bordeaux będzie idealnym wyborem.