Merlot

merlot

Szczep merlot - czy jest aż tak popularny?

Szczep merlot:

Wino o jedwabistej fakturze i delikatnym smaku dlatego cieszy się ogromną popularnością słynie z przyjemnych win wcześnie dojrzewających, aczkolwiek najlepsze okazy leżakują przez dziesięciolecia.

Pochodzenie:

Wywodzi się z bordeaux, gdzie jest najczęściej sadzoną odmiana winorośli. W całej francji uprawia się go na ponad stu tysiącach hektarów, jest to połowa dystrybucji na świecie. Z czasem rozpowszechnił się w innych regionach europy. Stał się bardzo popularny w północno-wschodnich włoszech oraz jest jednym z częściej spotykanych odmian w chile. Zaczął występować również w australii, afryce, ameryce i nowej zelandii. 

Walory smakowe:

Merlot to delikatne, aromatyczne, charakteryzujące się owocowym posmakiem wino. Jest ono łagodne dzięki niewielkiej zawartości tanin oraz małej kwasowości. W merlot odnajdziemy aromaty: śliwki, wiśni, borówki, jeżyny  a w winach dłużej leżakujących nuty smakowe posiadać będą  również czekoladę, wanilię, herbatę czy lukrecję.

Kuchnia:

Merlot jest bardzo uniwersalnym winem, będzie się komponował z większością dań. Niezależnie od tego czy jest to danie mięsne czy makaron z sosem pomidorowym. Jeżeli poszukujemy wina, które dopasuje się do różnych gustów to bez wątpienia wino z bordeaux będzie idealnym wyborem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *