Malbec

malbec

Szczep Malbec - czerwona odmiana wina

Malbec to czerwona odmiana winogrona, pochodząca z Francji i rozpowszechniona w Argentynie. Oddaje wino o niezwykle ciemnym kolorze i intensywnym aromacie śliwki, czereśni i pieprzu.

 

Owoce mają grubą skórkę, dlatego w procesie dojrzewania potrzebują dużej i długiej ekspozycji na słońce oraz wyższej temperatury. Owoce dojrzewają w połowie sezonu i charakteryzują się wyjątkowo ciemną barwą. Są one jednak wrażliwe na mróz i mają tendencję do rozpadania się, więc uprawa ich nie należy do najłatwiejszych. Odmiana dość łatwo adaptuje się do różnych gleb, ale najbardziej typowe wina oddaje w ojczystym regionie Cahors. 


Typowe wino szczepu Malbec jest trunkiem o ciemnej purpurowej barwie z fioletowymi refleksami. Zwykle jest winem o solidnej budowie, ma sporo tanin i kwasowości, jest skoncentrowane i bogate. Im cieplejsze lato, tym mniej ma kwasowości, a to sprawia, że wino może być nieco miałkie. Francuskie wina są zazwyczaj bardziej taniczne i cierpkie niż te z Argentyny, które mają bardziej aksamitną, wręcz pluszową strukturę. Do tego wyczuwalne są aromaty owoców: śliwki, jeżyny, czarna porzeczka i dojrzałe wiśnie – to aromaty, które w winie dominują, a podbite są zapachem tytoniu, czasem dymu i czasem ziół. Wina odmiany Malbec mają tak skoncentrowaną teksturę, że sprawiają wrażenie jak gdyby można było je pokroić nożem i zjeść za pomocą łyżeczki. Leżakowanie je nieco może okiełznać, nie jest tak narowiste, ale charakter ma tak wyraźny, że kto raz spróbuje dobrego wina Malbec, zapamięta je na zawsze.



Najczęściej wina Malbec serwowane są do obiadów, składających się z dań mięsnych: wołowina, zwłaszcza Argentyńska, kiełbasy i gulasze, grillowane, czerwone mięsa. W wersji wegetariańskiej paruje się z ziemniakami, fasolą i dynią. Z czystą przyjemnością można te wina także degustować samodzielnie, są soczyste, owocowe i pozbawione kwasowości. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *