Wina
Wyświetlanie 1–20 z 97 wyników
-
Promocja!
Cuvée Blanc No.01 Prickelnd – Edition Freiherr von Gleichenstein Bezalkoholowe
49,00złPoprzednia najniższa cena: 49,00zł.
Dodaj do koszyka -
Promocja!
Moscato d’Asti DOCG Scanavino
39,90złPoprzednia najniższa cena: 39,90zł.
Out of Stock
Dowiedz się więcej -
OMBRELLE Viognier
59,00zł Dodaj do koszyka -
La source Sauvignon blanc
59,00zł Dodaj do koszyka -
Colombine Merlot Petit-Verdot
59,00zł Dodaj do koszyka -
Pur sang Syrah Marselan
59,00zł Dodaj do koszyka -
Le fifre Cabernet-Sauvignon
59,00zł Dodaj do koszyka -
Les petits rats Pinot Noir
59,00zł Dodaj do koszyka -
CHIANTI RÙFINA DOCG RISERVA
86,00zł Dodaj do koszyka -
Chateau Haut Troquart La Grace Dieu Les Menuts
219,00zł Dodaj do koszyka -
Chateau LA GRACE DIEU LES MENUTS
199,00zł Dodaj do koszyka -
Tondeluna Tinto
34,00zł Dodaj do koszyka -
Vallemayor Blanco
34,00zł Dodaj do koszyka -
Promocja!
Les Sorts Blanc 2021
74,00złPoprzednia najniższa cena: 74,00zł.
Dodaj do koszyka -
Promocja!
Les Sorts Sycar 2019
74,00złPoprzednia najniższa cena: 74,00zł.
Dodaj do koszyka -
Promocja!
Le Vie Angarano BREGANZE VESPAIOLO DOC
74,00złPoprzednia najniższa cena: 74,00zł.
Dodaj do koszyka -
Promocja!
Le Vie Angarano ‘Masiero’
79,00złPoprzednia najniższa cena: 79,00zł.
Dodaj do koszyka -
CÔTE DE NUITS-VILLAGES, ROUGE
179,00zł Dodaj do koszyka -
NUITS-SAINT-GEORGES CUVÉE DU CHÂTEAU, ROUGE
219,00zł Dodaj do koszyka -
COTEAUX BOURGUIGNONS, BLANC
79,00zł Dodaj do koszyka
Charakterystyczne cechy różnych odmian win określane są przez szereg czynników, w tym używane odmiany winorośli, zachodzące zmiany klimatyczne i procesy stosowane do produkcji danego wina. Wina wytwarzane z różnych rodzajów winogron mają różne ilości taniny, mające istotny wpływ na końcowy smak trunku.
W artykule podzielimy wina na cztery kategorie, używane do klasyfikacji — czerwone, białe, różowe i bezalkoholowe.
Różne rodzaje wina
1. Wino czerwone. Wino czerwone jest produkowane z czarnych winogron, a jego kolor, który może wahać się od jasnego szkarłatu do głębokiej, ceglanej czerwieni, jest wynikiem fermentacji wraz ze skórkami winogron. Wino czerwone jest najczęściej spożywanym rodzajem wina na świecie. Za szczególnie mocną, wytrawną i cierpką konsystencję czerwonego wina, odpowiedzialne są taniny dodawane w procesie fermentacji.
2. Z drugiej strony białe wino produkowane jest z winogron, niezależnie od ich koloru. Białe wino jest fermentowane bez skórek winogron, dzięki czemu ma klarowny kolor i zawiera stosunkowo niewielką ilość garbników.
3. Wino różowe. Różowe wino jest wytwarzane z tego samego soku i skórek z czarnych winogron, co wino czerwone, ale po krótkim czasie skórki są usuwane. Jaki jest końcowy wynik takiego procesu? Popularny smak, uwielbiany przez wielu konsumentów. Smak wina różowego różni się w zależności od rodzaju ciemnych winogron użytych do jego wytworzenia oraz regionu, w którym zostało wyprodukowane.
4. Wino niezawierające alkoholu powstaje poprzez usunięcie alkoholu z wina po jego winifikacji, dodaniu drożdży do procesu fermentacji i ponownej winifikacji wina. Sok owocowy to jedyny inny rodzaj napoju z owoców, który nosi etykietę „wina bezalkoholowego”.
Czy smak wina zależy jedynie od wykorzystywanych winogron?
Nie! Istnieją teorie, że środowisko i kraj pochodzenia nawet bardziej wpływają na smak wina niż różnorodność winogron użytych do jego produkcji. Wina produkowane w cieplejszych miejscach mają owoce bardziej dojrzałe i naturalnie słodsze niż te wytwarzane w chłodniejszych miejscach.
Jeśli po przeczytaniu artykułu dalej nie jesteś pewny, jaki preferujesz rodzaj wina, zalecamy odwiedzenie sklepu z winami, gdzie otrzymasz profesjonalną poradę!