Wina

Wyświetlanie 1–20 z 188 wyników

Charakterystyczne cechy różnych odmian win określane są przez szereg czynników, w tym używane odmiany winorośli, zachodzące zmiany klimatyczne i procesy stosowane do produkcji danego wina. Wina wytwarzane z różnych rodzajów winogron mają różne ilości taniny, mające istotny wpływ na końcowy smak trunku.
W artykule podzielimy wina na cztery kategorie, używane do klasyfikacji — czerwone, białe, różowe i bezalkoholowe.

Różne rodzaje wina

1. Wino czerwone. Wino czerwone jest produkowane z czarnych winogron, a jego kolor, który może wahać się od jasnego szkarłatu do głębokiej, ceglanej czerwieni, jest wynikiem fermentacji wraz ze skórkami winogron. Wino czerwone jest najczęściej spożywanym rodzajem wina na świecie. Za szczególnie mocną, wytrawną i cierpką konsystencję czerwonego wina, odpowiedzialne są taniny dodawane w procesie fermentacji.

2. Z drugiej strony białe wino produkowane jest z winogron, niezależnie od ich koloru. Białe wino jest fermentowane bez skórek winogron, dzięki czemu ma klarowny kolor i zawiera stosunkowo niewielką ilość garbników.

3. Wino różowe. Różowe wino jest wytwarzane z tego samego soku i skórek z czarnych winogron, co wino czerwone, ale po krótkim czasie skórki są usuwane. Jaki jest końcowy wynik takiego procesu? Popularny smak, uwielbiany przez wielu konsumentów. Smak wina różowego różni się w zależności od rodzaju ciemnych winogron użytych do jego wytworzenia oraz regionu, w którym zostało wyprodukowane.

4. Wino niezawierające alkoholu powstaje poprzez usunięcie alkoholu z wina po jego winifikacji, dodaniu drożdży do procesu fermentacji i ponownej winifikacji wina. Sok owocowy to jedyny inny rodzaj napoju z owoców, który nosi etykietę „wina bezalkoholowego”.

Czy smak wina zależy jedynie od wykorzystywanych winogron?

Nie! Istnieją teorie, że środowisko i kraj pochodzenia nawet bardziej wpływają na smak wina niż różnorodność winogron użytych do jego produkcji. Wina produkowane w cieplejszych miejscach mają owoce bardziej dojrzałe i naturalnie słodsze niż te wytwarzane w chłodniejszych miejscach.

Jeśli po przeczytaniu artykułu dalej nie jesteś pewny, jaki preferujesz rodzaj wina, zalecamy odwiedzenie sklepu z winami, gdzie otrzymasz profesjonalną poradę!