Wina słodkie - białe, czerwone

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

Jak powstają wina słodkie?

Wina słodkie to jedne z najbardziej wymagających win, jeśli weźmiemy pod uwagę proces ich produkcji. Nie powinny być one dosładzane cukrem, a cała ich słodycz pochodzi właśnie z długo dojrzewających winogron. Powstają naturalnym sposobem, a cała tajemnica polega na tym, aby pozostawić podczas produkcji cukier resztkowy, który odpowiada za głębie smaku wina słodkiego. Niezależnie od koloru wyróżniają się świeżością, aromatem oraz wyjatkowym bogactwem smaku. Choć są one zdecydowanie bardziej kaloryczne i cięższe niż wina wytrawne i półwytrawne, posiadają polifenole, które wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów. Warto więc spożywać je odpowiedzialnie i z umiarem.

W naszej ofercie posiadamy wina z różnych regionów świata:

  • Francji ze szczepów Moscatel
  • Portugali na bazie szczepów Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cao, Sousao, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Francesa
  • Hiszpanii powstałych ze szczepów Palomino
  • Włoch ze szczepów Moscato bianco, Moscato

Jak i do czego podawać wino słodkie?

Wino białe słodkie doceniane jest w szczególności przez osoby, które cenią owocowy posmak w trunkach. Tak, jak w każdym przypadku, ważne jest to, w jaki sposób zaserwujemy ten alkohol. Wino białe słodkie powinno się podawać schłodzone i należy pamiętać także, aby pić je z kieliszków węższych i o dłuższej nóżce niż do wina czerwonego. Do czego najlepiej pić wino białe słodkie? Doskonale sprawdzi się przede wszystkim do deserów, ciast i lodów. Idealnie skomponuje się także do dań na bazie warzyw, owoców morza, czy serów.

Wina czerwone słodkie to propozycje dla osób ceniących sobie głęboki smak i aromat. Wyczuwalne w ich bukiecie są najbardziej czerwone owoce takie jak wiśnie, maliny, śliwki, czy jagody. Wino czerwone jest najbardziej kaloryczne ze wszystkich win, jednak spożywane w umiarze jest idealnym dopełnieniem deserów, ciast, czy lodów. Warto też podawać je do ryb lub owoców morza, ponieważ idealnie współgrają z ich smakiem. Czerwone wino słodkieto także dobry pomysł na prezent, dodatek na randkę, czy spotkanie ze znajomymi.