Wina różowe

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Jak powstają różowe wina?

Różowe wina podobnie jak czerwone i białe mają wielu swoich zwolenników. Powstają one głównie z czerwonych odmian winogron. Skąd więc różnica w kolorze pomiędzy winem różowym, a czerwonym? Bierze się ona z odrębności czasu procesu maceracji, czyli jednego z cykli powstawania tego trunki. W czasie jego trwania z nasion, skórek oraz miąższu winogron wypłukiwane są fenole oraz barwniki. Owoce, które wykorzystuje się do produkcji wina różowego, maceruje się do momentu, w którym ze skórek winogron ubędzie część ich barwnika. Wino to fermentuje i dojrzewa jedynie przez krótki czas. Trunek ten jest wyjątkowo lekki, owocowy i orzeźwiający, przez co jest doskonałym wyborem w letnie i gorące dni, ale nie tylko. W naszej ofercie posiadamy wina różowe z Francji, Niemiec, Włoch i Hiszpanii. Są to wina musujące i zwykłe oraz posiadamy także wina różowe bezalkoholowe. Dbamy o to, aby zaspokoić gusta nawet najbardziej wymagających klientów, dlatego pozyskujemy wina z całego świata, które powstają w najlepszych winnicach. Stale powiększamy swoją ofertę.

Wina białe wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie

W większości różowych win mocno wyczuwalne są nuty owocowe oraz kwiatowe. Wina te są szczególnie lubiane, z tego względu,iż nawet wytrawne wersje są bardziej słodsze niż w innych rodzajach tego trunku ze względu na cukier resztkowy. Inną zaletą wina różowego jest jego neutralność oraz idealne podkreślenie smaku wielu dań, szczególnie tych z kuchni włoskiej np. pizzy oraz potraw z makaronem. Świetnie sprawdzi się także w akompaniamencie przystawek, przekąsek, sałatek oraz warzyw. Wina różowe lekkie powinno podawać się w kieliszkach o mniejszej pojemności niż te do wina białego. Powinny mieć one lekko rozszerzane ku górze. Cięższe i bardziej aromatyczne wina różowe serwujemy w kieliszkach o smukłym kształcie w kształcie tulipana, które powinny zwężać się ku górze. Serdecznie zapraszamy Państwa do zapoznania się z naszą bogatą ofertą win różowych!