Wina półwytrawne czerwone, białe, różowe

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

Wina półwytrawne z całego świata

W naszym sklepie internetowym znajdą Państwo szeroką ofertę win półwytrawnych o różnych stylach, pochodzących z różnych odmian winogron i z odmiennych zakątków świata. W tej kategorii znajdują się białe, czerwone i różowe wina połwytrawne. Dla wielbicieli bąbelków i gazu polecamy gaszące pragnienie Prosecco, a dla osób, które rezygnują z alkoholu, przygotowaliśmy wersje bezalkoholowe. W jaki sposób powstaje wino półwytrawne? Produkuje się je w podobny sposób jak resztę win, ale w ich przypadku proces fermentacji zostaje przerwany w momencie, gdy znajduje się w nim niewielka ilość cukru resztkowego. Są więc to trunki o obniżonej kwasowości, zazwyczaj łagodne, lekko wzbogacone nutą słodyczy. To właśnie z powodu ich wyjątkowego smaku mają one wielu zwolenników. Według norm wina półwytrawne powinny posiadać zawartość cukru poniżej 12 g/l. W naszej ofercie znajdą Państwo wina pochodzące z:

  • Francji, z popularnych szczepów Cabernet Franc, Chenin Blanc, Colombard, Cabernet Sauvignon
  • Gruzji ze szczepu Rkatsiteli
  • Hiszpanii ze szczepów Moscatel, Xarel·lo
  • Niemiec powstałe z winorośli winogrona Riesling
  • Włoch na bazie szczepu Primitivo lub Negroamaro
  • Mołdawii z winogron odmiany Cabernet Sauvignon

Dlaczego wina półwytrawne są tak chętnie wybierane?

Wino białe półwytrawne cenione jest szczególnie za swoją lekkość i smak. W nim dominuje delikatność oraz wyczuwalny bukiet kwiatowo-owocowego aromatu. Do jakich potraw najlepiej sprawdzi się wino białe półwytrawne? Idealne sprawdzi się do zapiekanych i duszonych mięs – kurczaka, kaczki, gęsi, czy ryb. Będzie też doskonałe jako aperitif, a także dopełni smak takich dań jak sałatka, czy makaron. Dlaczego warto spożywać białe wina półwytrawne? Jednym z powodów jest oczywiście zawrtość tyrosolu i hydrotyrosolu, które zapobiegają występowaniu chorób serca, a także mogą wpływac na zwiększenie wydolności płuc. Warto pamietać, o tym, że wino należy pić odpowiedzialnie i jest przeznaczone tylko dla osób dorosłych. W celu cieszenia się bogatym smakiem białego wina połwytrawnego należy przechowywać je w lodówce i podawać schłodzone.

Zalety win półwytrawnych

Wino czerwone półwytrawne charakteryzuje się pełnym i bogatym smakiem. W nim najbardziej wyczuwalny jest bukiet owoców takich jak maliny, jeżyny, czy śliwki. Wbrew częstej opinii, wina te nie są szczególnie ciężkie lub cierpkie. Zdecydowaną zaletą tego trunku jest jego dobre komponowanie się z wieloma potrawami.Wina czerwone półwytrawne doskonale sprawdzą się w parze z pieczonymi mięsami, wędlinami, warzywami, czy serami. Warto pamiętać, że dobrym zwyczajem jest otwarcie butelki około pół godziny przed podaniem do stołu. Ten trik pozwoli uwolnić ich smak oraz zapach. Wino czerwone półwytrawne to także jeden z najbardziej uniwersalnych pomysłów na prezent.