Wino półsłodkie

Wyświetlanie wszystkich wyników: 18

Wina półsłodkie stanowią idealny balans pomiędzy słodkością a kwaskowatością. Nie są one zbyt kwaśne ani cierpkie i jednocześnie nie przytłaczają nadmiarem cukru, który zaburzyłby bukiet smaku. Wina połsłodkie charakteryzują się naturalnym smakiem słodyczy, która zależna jest od użytego podczas produkcji szczepu winogrona. Są to zazwyczaj trunki orzeźwiające, z mocnymi akcentami owocowymi oraz przypraw, zazwyczaj długie w finiszu. W naszej ofercie posiadamy wina półsłodkie białe, czerwone i różowe. Dla osób, które nie piją alkoholu, poszerzyliśmy naszą ofertę o warianty bezalkoholowe. W naszym asortymencie znajdą Państwo wina półsłodkie pochodzące z:

  • Hiszpanii, ze szczepów Verdejo,Tempranillo, Muscat Blanc à Petits Grains, Macabeo, Tempranillo, Garnacha, Valesco
  • Francji na bazie szczepów Semillon, Muscadelle, Sauvignon Blanc
  • Niemiec, powstałe ze szczepów Portugieser, Traminer, Riesling
  • Rumunii, na bazie szczepów Muscat Ottonel  
  • Portugalii ze szczepów Loureiro, Trajadura, 
  • wina półsłodkie musujące z Włoch

Wina białe półsłodkie idealnie komponuje się jako dodatek do wielu potraw. Trunek ten świetnie sprawdzi się do potraw na bazie drobiu, także sałatek i warzyw oraz ryb, owoców morza i serów. Warto też pamiętać, aby podawać je schłodzone i przechowywać w lodówce. Ważne jest także, w czym zostanie zaserwowane. Wino półsłodkie białe powinno się serwować w smukłym kieliszku, mniejszym niż zwyczajowe naczynia do wina czerwonego. Pozwoli to na jak najdłuższe zachowanie odpowiedniej temperatury i smaku płynu. Pamiętajmy, że wino to alkohol, który przeznaczony jest dla osób pełnoletnich i należy je pić odpowiedzialnie.
Wino czerwone półsłodkie doceniane są za obecność antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które odpowiadają za niwelowanie stresu oksydacyjnego, który przyczynia się do powstania wielu chorób, w tym także tych o charakterze nowotworowym. Innym cennym składnikiem jest resweratrol, który wspomaga funkcjonowanie wątroby, a także chroni naczynia krwionośne. Wina czerwone półsłodkie idealnie komponują się z deserami, mogą stać się także smacznym uzupełnieniem dla dań z na bazie drobiu, ryb oraz sałatek.