Wina czerwone

Wyświetlanie 1–20 z 43 wyników

Wina czerwone powstają z czerwonych odmian winogron, a do ich produkcji wykorzystuje się owoce w całości. Swoją mocną barwę uzyskują w procesie maceracji, dzięki zawartym w skórkach barwnikom, którymi są antocyjany. Ich obecność podczas produkcji czerwonego wina sprawia, że są one bogate w przeciwutleniacze. Związki te mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiadają one za zwalczanie wolnych rodników, które mogą powodować przyspieszenie starzenia się organizmu, a także wpływać na rozwój chorób nowotworowych. Między innymi, dzięki zawartym w tym trunku przeciwutleniaczom podaje się, że picie wina czerwonego w niewielkiej ilości na pozytywny wpływ na nasze zdrowie, szczególnie na pracę serca oraz całego układu krwionośnego. W jakich szklankach powinniśmy podawać ten trunek? Wino czerwone zwyczajowo serwujemy w szerokich szklankach, zwężających się ku górze. Warto pamiętać, że kieliszek powinnyśmy zapewnić jedynie do ⅓ jego wysokości. Ważna jest także temperatura podania. Czerwone wina typu lekkiego powinno się schłodzić do temperatury maksymalnie 14°C. Najcięższe podaje się w temperaturze 18°C. Wino czerwone doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Szczególnie korzystnie komponuje się w połączeniu z rybami, serami, a także z czerwonym mięsem, dziczyzną, kaczką, czy gęsią. Warto pamiętać, że wino tego typu wcale nie musi być drogie. W naszym asortymencie posiadamy wina czerwone z Hiszpanii, Włoch, Chile, Francji, Australii, RPA, Słowenii, USA oraz Portugalii w korzystnych cenach. Nasza oferta to zbiór trunków z najpopularniejszych i najlepszych winnic z całego świata. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z asortymentem naszych win czerwonych wytrawnych, półwytrawnych, słodkich oraz półsłodkich.