Grüner Veltliner

Szczep grüner veltliner:

Grüner veltliner to biały szczep winorośli wywodzący się z austrii. Stanowi on najważniejszą odmianę w kraju. Produkowane są z niego delikatne oraz musujące wina.

Pochodzenie:

Grüner veltliner jest krzyżówką odmiany traminer oraz prawie wymarłej winorośli st. Georgener. Najwięcej winnic znajduje się w dolnej austrii, w regionie wachau, dolinie dunaju i w okolicach miasta krems..Uprawiany jest również na węgrzech, gdzie nazywa się zold veltlini,we włoszech spotykany jest na północy jako veltliner, i jest podstawą win jednoodmianowych apelacji alto adige valle isarco doc veltliner.

Niewielkie uprawy są również w niemczech, w bułgarii, szwajcarii, australii, nowej zelandii i na zachodnim wybrzeżu stanów zjednoczonych.

Walory smakowe:

Zależnie od sposobu produkcji z odmiany gruner veltliner powstają zarówno proste, młode, jak i pełne w smaku wina do leżakowania. Najlepsze wina są to wina z regionu wachau, wyróżniają się wyraźną kwasowością, pikantnym smakiem, porównywanym do świeżo zmielonego białego pieprzu. Są to wina świeże, zrównoważone i lekko owocowe. W nucie smakowej pojawia się grejpfrut i koper lub nuty cytrusowo-mineralne.

Kuchnia:

Grüner veltliner lub riesling jest podstawą austriackiej zupy weinsuppe, gotowanej na wywarze wołowym z papryką i śmietaną. Najlepiej współgra w połączeniu z drobiem, rybami i owocami morza. Unikalny charakter gruner veltlinera jest popularnym winem do sznycla wiedeńskiego i niektórych dań mięsnych, wbrew powszechnym regułą.

 
RIED GOTTSCHELLE RESERVE GRÜNER VELTLINER
109,00

Gottschelle to pojedyncza parcela

Prinz Stefan białe półsłodkie
29,50

Prinz Stefan halbsüßer Weißwein

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *