Szczep Caberbet Sauvignon
Szczep Cabernet Sauvignon:
Najsłynniejsza czerwona odmiana winorośli na świecie. Wino Cabernet Sauvignon cieszy się ogromną popularnością ze względu na bogaty smak, złożony bukiet, dużą ilość tanin jak i umiejętność rozwijania się podczas starzenia w beczce.
Pochodzenie:
Pochodzi z Francji i jest krzyżówką odmian cabernet franc i sauvignon blanc. Jest dominującą odmianą w regionie Medoc (Bordeaux) gdzie stanowi ponad połowę upraw, są tam wytwarzane najlepsze wina tego szczepu na całym świecie. We Francji prócz Bordeaux, szczep ten znajduję się Dolinie Loary oraz Langowedocji. Cabernet Sauvignon uprawiany jest na całym świecie a powstałe wina różnią się od siebie zależnie od regionu produkcji.
Walory smakowe:
Cabernet Sauvignon to taniczny i ostry szczep dlatego często jest mieszany z innymi odmianami aby złagodzić jego smak. Wina te są złożone z wielu aromatów takich jak: czarna porzeczka, jeżyna, imbir czy oliwki, podczas leżakowania wytwarzają się cięższe nuty smakowe: wanilii, tytoniu, skóry, grzybów czy dymu.
Kuchnia:
Idealnie pasuje do tłustych mięs i ryb oraz potraw z sosem śmietanowym. Doskonały towarzysz dobrego steka, grillowanego mięsa oraz dojrzewających serów.